نوع مقاله : مقاله پژوهشی Released under CC BY-NC 4.0 license I Open Access I
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
2 'گروه علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران
3 گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رجا، قزوین، ایران.
4 گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران.
چکیده
: کاهش فعالیت جسمانی یکی از علل شروع بیماریهای مزمن در جوامع امروزی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف آووکادو همراه با تمرینات هوازی بر نیمرخ لیپیدی و عملکرد جسمانی می باشد.
روش پژوهش: 36 زن غیرفعال (25<BMI و درصد چربی بالاتر از 35 درصد) منطقه 5 تهران به روش نمونه-گیری دردسترس با توجه به معیارهای پژوهش، انتخاب و پس از همگن کردن نمونهها (قد، وزن، سن) بهصورت تصادفی به چهار گروه 10نفری (سه گروه تجربی و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. گروه تمرین بهمدت هشت هفته تمرینات هوازی تناوبی را اجرا کردند. گروه میوه آووکادو+تمرین، همزمان با شرکت در هشت هفته تمرین، روزی دو برش 100 گرمی از میوه آووکادو را در دو نوبت صبح و عصر دریافت کردند. گروه آووکادو، در طول هشت هفته تمرین، آووکادو مصرف کرد و گروه کنترل به زندگی عادی خود ادامه دادند. از روش آنکووا برای بررسی اختلاف معناداری میانگینها متغییرهای نیمرخ لیپیدی و عملکرد جسمانی در سطح معناداری 05/0 استفاده گردید.
یافته ها: یافتهها نشان داد هشت هفته تمرینات هوازی دارای تاثیر معنادار بر متغیرهای کاهش وزن، تری گلیسرید، LDL و HDL و عملکرد بدنی آزمودنیها داشته است(05/0>P). در گروه مصرف میوه آووکادو نیز تاثیرات مثبت و معنادار بر متغیرهای تریگلیسرید و HDL داشت و بیشترین تغییر در متغییرهای گروه تمرین+آووکادو مشاهده شد (05/0>P).
نتیجه گیری: با انجام تمرینات هوازی و مصرف میوه آووکادو میتواند موجب کاهش روند افزایش وزن و نیمرخ لیپیدی شد و باعث جلوگیری از بیماریهای مختلف نظیر قلبی-عروقی شود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Response of some lipid variables in inactive women to avocado consumption and aerobic Training
نویسندگان [English]
- Zahra Mirakhori 1
- Hadi Miri 2
- fateme Azimi pile rod 3
- fateme Mirakhori 4
1 Department of Sports and Health sciences, Amir Kabir University of Technology, Tehran, Iran
2 Department of Sports and Health sciences, Amir Kabir University of Technology, Tehran, Iran
3 Department of Physical education, Faculty of social Sciences, University of Raja, Gazvin, Iran.
4 Department of Physical education, Faculty of social Sciences, University of International Emam Khomeini, Gazvin, Iran.
چکیده [English]
Reduced physical activity is one of the causes of chronic diseases in today's societies. The aim of present study was to investigate the effect of avocado consumption along with aerobic exercise on lipid profile and physical performance.
Methods: Thirty six inactive women (BMI=27/43±1/23) from Tehran's 5th district were selected by convenience sampling method according to the research criteria and after homogenizing the samples (height, weight, age) were randomly divided into four groups of 10 people (three experimental groups and one control group). The exercise group performed interval aerobic exercises for eight weeks. The avocado fruit + exercise group, while participating in eight weeks of exercise, received two 100-gram slices of avocado fruit twice a day, in the morning and evening. The avocado group consumed avocado during the eight weeks of exercise, and the control group continued their normal lives. The ANCOVA method was used to examine the significant difference between the means of lipid profile and physical performance variables at a significance level of 0.05.
Results: The findings showed that eight weeks of aerobic exercise had a significant effect on weight loss variables, triglycerides, LDL and HDL and physical performance of the subjects (P<0.05). In the avocado consumption group, it also had positive and significant effects on triglycerides and HDL variables, and the greatest change was observed in the variables of the exercise + avocado group (P<0.05). Conclusion: aerobic exercise and avocado consumption can reduce the trend of weight gain and lipid profile and prevent various diseases such as cardiovascular.
کلیدواژهها [English]
- Interval Training
- avocado
- lipid profile