%0 Journal Article %T اثر تمرین استقامتی بر نیمرخ لیپیدی و استقامت قلبی – عروقی در موش‌های صحرایی نر سالم پس از مصرف عصارة زیرة کوهی %J نشریه علوم زیستی ورزشی %I دانشگاه تهران %Z 2008-9325 %A احمدی, محسن %A خاکساری حداد, محمد %A صابری کاخکی, علیرضا %A مهربانی, میترا %A شاهرخی, نادر %D 2009 %\ 09/23/2009 %V 1 %N 2 %P 55-125 %! اثر تمرین استقامتی بر نیمرخ لیپیدی و استقامت قلبی – عروقی در موش‌های صحرایی نر سالم پس از مصرف عصارة زیرة کوهی %K استقامت قلبی – عروقی %K تمرین استقامتی %K عصارة زیرة کوهی %K نیمرخ لیپیدی %K وزن بدن %R %X هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین استقامتی بر نیمرخ لیپیدی، وزن بدن و استقامت قلبی – عروقی در موش‌های صحرایی نر پس از مصرف عصارة زیرة کوهی است. به این منظور 40 سر موش صحرایی نر سالم به پنج گروه کنترل، حلال، تمرین استقامتی، زیرة کوهی و تمرین استقامتی + زیرة کوهی تقسیم شدند برنامة تمرینی به‌مدت شش هفته (پنج روز در هفته، 90 دقیقه با سرعت 25 متر بر دقیقه) انجام شد. عصارة زیرة کوهی در همان مدت و به‌مقدار 5 میلی‌گرم محلول در 5/1 میلی‌لیتر آب مقطر، در گروه‌های زیرة کوهی و تمرین استقامتی + زیرة کوهی مصرف شد. متغیرهای وابستة تری گلیسیرید (TG)، کلسترول تام (TC)، HDL-c و LDL-c، وزن و استقامت قلبی – عروقی قبل از دوره و در پایان آن اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از روش آماری One-way ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بر پایة نیمرخ لیپیدی، شش هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف عصارة زیرة کوهی، سبب افزایش معنی‌دار مقدار HDL-cشده (013/0 = P)، هم‌چنین مقدار TG، TC و LDL-c کاهش یافت، اما معنی‌دار نبود. از طرفی نتایج تحقیق نشان‌دهندة عدم تغییر معنی‌دار وزن بدن در گروه تمرین استقامتی + زیرة کوهی بود (26/0 = p). هرچند سبب افزایش معنی‌دار استقامت قلبی عروقی شد (001/0 = p). نتایج نشان می‌دهند که این برنامه، مقدار HDL-c پلاسما را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در بهبود استقامت قلبی – عروقی و حفظ وزن بدن نیز مؤثر است، بنابراین ممکن است برای پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی مفید باشد. %U https://jsb.ut.ac.ir/article_21990_64a6fb1afcc76cc9b8919ed61484eaf9.pdf