@article { author = {Gholizadeh, Mahdi and Kordi, Mohammad Reza and Akbarnejad, Ali and Ghardashi Afousi, Alireza and Mohammadyari, Sajjad}, title = {The Effect of Two Types of High Intensity Interval Training (HIIT) on Oxidation of Fat and Carbohydrate in Young Overweight Men}, journal = {Journal of Sport Biosciences}, volume = {9}, number = {2}, pages = {157-169}, year = {2017}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-9325}, eissn = {2676-4148}, doi = {10.22059/jsb.2017.41874.659}, abstract = {  The aim of this study was to investigate the effects of two weeks of high-intensity interval training (HIIT) on fat and carbohydrate oxidation in overweight young men. 16 young sedentary overweight men participated voluntarily in this study and were randomly assigned to two experimental groups: HIIT-1 (BMI=26.54±2.6) and HIIT-2 (BMI=26.32±2.29). HIIT-1 included 3 sessions a week with four 1-min. intervals, and 4 min. of rest and HIIT-2 included four 30-sec. intervals with 2 min. of rest. Respiratory gasses were collected one day before and after the training in a fasting state for laboratory analysis. Independent t test was used to analyze intergroup changes while dependent t test was applied for intra-group analysis. The results showed that HIIT decreased 9% of carbohydrate consumption and increased 43% of fat consumption, when Bruce test was conducted in HIIT-1. These changes were significant compared with HIIT-2. The changes of weight and body fat percentage were significant only in the HIIT-1. According to these results, 6 sessions of HIIT relatively improved fat oxidation and glycogen storage.}, keywords = {carbohydrate oxidation,Fat oxidation,high intensity interval training,overweight young men}, title_fa = {تأثیر اجرای دو نوع تمرین تناوبی خیلی شدید (HIIT) بر اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات در مردان جوان دارای اضافه وزن}, abstract_fa = {  هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر دو هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT)  بر اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات مردان جوان دارای اضافه وزن بود. به این منظور، 16 مرد جوان غیرفعال دارای اضافه وزن داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و به­طور تصادفی به دو گروه تجربی HIIT-1، با BMI معادل 6/2±54/26، و گروه HIIT-2 با BMI 29/2 ±32/26 تقسیم شدند. HIIT-1 شامل سه جلسه در هفته، چهار تناوب یک‌دقیقه‌ای با چهار دقیقه استراحت و HIIT-2 شامل چهار تناوب 30 ثانیه‌ای با دو دقیقه استراحت بود. گازهای تنفسی یک روز قبل و بعد از تمرین، به‌صورت ناشتا برای انجام تجزیه‌وتحلیل‌های آزمایشگاهی جمع‌آوری شد. از آزمون‌ آماری t مستقل برای بررسی تغییرات بین‌گروهی و از  tوابسته برای بررسی تغییرات درون‌گروهی استفاده شد. تمرینات HIIT موجب کاهش 9 درصدی استفاده از کربوهیدرات و افزایش 43 درصدی استفاده از چربی به‌هنگام تست بروس در گروه HIIT-1 شد. این تغییرات نسبت به گروهHIIT-2  معنادار بود. تغییرات وزن و درصد چربی بدن تنها در گروه  HIIT-1معنادار بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، اجرای شش جلسه HIIT به بهبود نسبی اکسیداسیون چربی و ذخیرۀ گلیکوژن منجر می­شود.}, keywords_fa = {carbohydrate oxidation,Fat oxidation,high intensity interval training,overweight young men}, url = {https://jsb.ut.ac.ir/article_63300.html}, eprint = {https://jsb.ut.ac.ir/article_63300_aa6caee993ad287e6ba61311e26bd756.pdf} }