@article { author = {Valizadeh, Aydin and Akbarnejad, Ali and Yari, Morteza and Bavardi-Moghadam, Edris and Rajabi, Ali}, title = {The Effects of Oral Administration of Peppermint Oil on improving DOMS Symptoms after an Eccentric Exercise Protocol}, journal = {Journal of Sport Biosciences}, volume = {8}, number = {4}, pages = {545-562}, year = {2017}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-9325}, eissn = {2676-4148}, doi = {10.22059/jsb.2017.60982}, abstract = {  The aim of this study was to investigate the effects of consuming peppermint to improve symptoms of DOMS. For this purpose, 20 healthy male volunteer students of Mohaghegh Ardabili University (age: 21.37±1.7 years) were randomly divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. The experimental group daily consumed 50 microliter of peppermint oil in 500 ml of mineral water for 10 days and the control group received similar amount of mineral water (placebo). 7 days after consumption, the exercise protocol was conducted with leg press and a weight equal to 80% of maximal isotonic force in 4 sessions till exhaustion. Before 1, 24, 48 and 72 hours after exercise protocol, the variables were measured. For intra-group comparison, ANOVA test with repeated measures was used and for comparison of inter-group differences, independent t test was applied with significance level (P˂0.05). Cohen's d test was used to estimate the size of effect. Results showed that 10 days of peppermint consumption did not prevent DOMS symptoms. But a significant decrease in the concentration of CPK and LDH, (P=0.001) enzymes, cortisol hormone (P=0.01) and pain and inflammation (P=0.001) of peppermint group compared with the control group. Maximal isotonic force in the excremental group significantly decreased compared with the control group (P=0.001). The knee joint range of motion in the experimental group showed less inflammation than the control group (P=0.05). Overall, the results showed that 10 days of peppermint oil consumption cannot prevent chemical, functional and physical symptoms of DOMS. But it can have beneficial effects in a period of recovery.}, keywords = {CPK,delayed onset muscle soreness,inactive men,LDH,peppermint oil}, title_fa = {تأثیر مصرف خوراکی اسانس نعناع در بهبود علائم کوفتگی عضلانی تأخیری پس از انجام پروتکل تمرینی}, abstract_fa = {  هدف مطالعۀ حاضر، بررسی تأثیرات مصرف خوراکی اسانس نعناع در بهبود علائم DOMS بود. بدین منظور 20 داوطلب دانشجوی مرد سالم دانشگاه محقق اردبیلی (سن 7/1±37/21 سال) به‌طور تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی روزانه 50 میکرولیتر اسانس نعناع در 500 میلی‌لیتر آب‌معدنی به مدت 10 روز و گروه کنترل، به همان میزان آب‌معدنی (دارونما) مصرف کردند. 7 روز پس از مصرف، پروتکل تمرینی با دستگاه پرس پا و وزنه معادل 80 درصد حداکثر نیروی ایزوتونیک در چهار نوبت و هر نوبت تا واماندگی اجرا شد. در فاصلۀ زمانی قبل، 1، 24، 48 و 72 ساعت پس از انجام پروتکل تمرینی، متغیرهای مورد نظر اندازه‎گیری شدند. از آزمون‌ آنالیز واریانس با اندازه­گیری‌های مکرر برای مقایسۀ تفاوت درون‌گروهی و از آزمون تی مستقل برای مقایسۀ تفاوت بین‌گروهی در سطح معنا­داری 05/0>P و از آزمون Cohen’s d برای برآورد اندازۀ اثر استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که مصرف 10 روز اسانس نعناع مانع بروز علائم DOMS نشد. اما کاهش معنا­داری در غلظت آنزیم CPK، LDH، (001/0P=) هورمون کورتیزول (01/0P=) و میزان درد و التهاب (001/0P=) در گروه نعناع نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. حداکثر نیروی ایزوتونیک در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنا‎داری را نشان داد (001/0P=). دامنۀ حرکتی مفصل زانوی گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل التهاب کمتری را نشان داد (05/0P=). به‌طور کلی نتایج نشان داد که مصرف 10 روزۀ اسانس نعناع نمی‌تواند از بروز علائم شیمیایی، عملکردی و ظاهری کوفتگی عضلانی تأخیری جلوگیری کند. اما در دورۀ بازگشت به حالت اولیه می‌تواند تأثیرات مفیدی داشته باشد.}, keywords_fa = {اسانس نعناع,کوفتگی عضلانی تأخیری,کراتین‌ فسفوکیناز,لاکتات دهیدروژناز,مردان غیرفعال}, url = {https://jsb.ut.ac.ir/article_60982.html}, eprint = {https://jsb.ut.ac.ir/article_60982_73d1616774766dd8056a05edcac662cf.pdf} }