@article { author = {Tashakori zade, Mahla and Mogharnasi, Mahdi}, title = {A Study of the Effect of 10 Weeks of Resistance Training on HSP70 and Insulin Resistance in Type 2 Diabetic Women}, journal = {Journal of Sport Biosciences}, volume = {8}, number = {3}, pages = {341-351}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-9325}, eissn = {2676-4148}, doi = {10.22059/jsb.2016.59509}, abstract = {  The aim of this study was to investigate the effect of 10 weeks of resistance training on serum levels of heat shock protein 70 (HSP70) and insulin resistance in type 2 diabetic women. 20 women with type 2 diabetes were selected by purposive sampling method and randomly divided into experimental group (n = 10, mean age 47.13±6.27 year, BMI 28.45±3.32 kg/m²) and control group (n = 10, mean age 50.30±9.97 year, BMI 28.78±2.45 kg/m²). The training program consisted of 10 weeks of resistance training, 3 sessions per week for 90 minutes at 8 stations with 30-80% one repetition maximum (1RM). After 12 hours of fasting, blood samples were collected 48 hours before the study and 48 hours after the last training session. Data were analyzed using theShapiro Wilk test and independent and dependent t tests with SPSS version 21 at significance level (α<0.05). The results showed that 10 weeks of resistance training in experimental group significantly decreased HSP70 levels, glucose and insulin resistance (P<0.05) whereas insulin levels did not change significantly (P>0.05). HSP70 and glucose changes from pretest to the posttest in the experimental group were significant compared with the control group (P<0.05). It seems that resistance training reduces fasting blood glucose and insulin resistance and increases levels of HSP70 in patients with type 2 diabetes; therefore, this training can be recommended as an adjuvant therapy in these patients.}, keywords = {HSP70,insulin resistance,resistance training,type 2 diabetes}, title_fa = {بررسی تأثیر ده هفته تمرین مقاومتی بر HSP70 و مقاومت به انسولین زنان دیابتی نوع 2}, abstract_fa = {  هدف از این پژوهش بررسی تأثیر ده هفته تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی پروتئین شوک حرارتی 70 (HSP70) و مقاومت به انسولین زنان دیابتی نوع دو بود. روش‌: 20 زن مبتلا به دیابت نوع دو به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به‌صورت تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر، میانگین سنی 27/6±13/47 سال و شاخص تودۀ بدنی 32/3±45/28 کیلوگرم بر متر مربع) و گروه کنترل (10 نفر، میانگین سنی 97/9±30/50 سال و شاخص تودۀ بدنی 45/2±78/28 کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. برنامۀ تمرینی شامل ده هفته تمرین مقاومتی، هر هفته سه جلسه به مدت 90 دقیقه در هشت ایستگاه با شدت 30 تا 80 درصد یک تکرار بیشینه  (1RM)بود. خون‌گیری پس از 12 ساعت ناشتایی، 48 ساعت قبل از شروع پژوهش و 48 ساعت پس از آخرین جلسۀ تمرینی انجام گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های شاپیرو- ویلک، t مستقل و وابسته با نرم‌افزار spss نسخۀ 21 در سطح معناداری 05/0>α تجزیه‌وتحلیل شد. نتایج نشان داد ده هفته تمرین مقاومتی در گروه تجربی، سبب کاهش معناداری در سطوح HSP70، گلوکز و مقاومت به انسولین شد (05/0>P)، درحالی‌که سطوح انسولین تغییر معنا‌داری نکرد (05/0P) بنابراین، به‌نظر می‌رسد شیوۀ تمرینات مقاومتی سبب کاهش گلوکز خون ناشتا و مقاومت به انسولین و افزایش سطوح HSP70 در بیماران دیابتی نوع دو می‌شود، در نتیجه این تمرینات به‌عنوان درمان کمکی در این بیماران توصیه می‌شود.}, keywords_fa = {پروتئین شوک حرارتی70,تمرین مقاومتی,دیابت نوع دو,مقاومت به انسولین}, url = {https://jsb.ut.ac.ir/article_59509.html}, eprint = {https://jsb.ut.ac.ir/article_59509_92688aab8d1203322b45e76d872159e4.pdf} }