@article { author = {Haghighi, Amir Hossein and Adyalbaf Moghaddam, Reyhaneh and Hamedi Nia, Mohammad Reza}, title = {The Effect of Caffeine Consumption on Substrate Metabolism and Time to Exhaustion During Exercise and one Hour after Exercise in Athletic Female}, journal = {Journal of Sport Biosciences}, volume = {7}, number = {1}, pages = {11-29}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-9325}, eissn = {2676-4148}, doi = {10.22059/jsb.2015.50860}, abstract = {The purpose of present study was to examine the effect of caffeine consumption on substrate metabolism and time to exhaustion during exercise and one hour after exercise in athletic female. Eleven female athlete students (age 23±1.54 years, body weight 56.09±5.99 kg, and aerobic power 40.21±1.01ml/kg/min) volunteered and were randomly divided into three groups of control,placebo (starch capsule), and caffeine (5 mg/kg), in a crossover design. Exercise protocol included exhausting running on treadmill with 70% of intensity of maximal heart rate. Subjects’ respiratory gases were collected at 30 minutes before exercise in prostrate position, during exercise, and one hour after exercise-as EPOC. The amounts of fat oxidation, carbohydrate and energy expenditure were measured by indirect calorimeter.The data was analyzed using the Kolmogrov – Smirnov, ANOVA with repeated measures and LSD post-hoc tests, at significance level of P≤0.05. The results showed that with caffeine consumption carbohydrate oxidation was significantly increased (p<0.05), but there was no significant effect on fat oxidation (p>0.05). Furthermore, caffeine consumption had no significant effect on substrate metabolism EPOC (p>0.05), while it significantly increased time to exhausion (p>0.05). Therefore, female athletes can increse/improve the time to exhausion by consumption of caffeine supplements (5 mg /kg) 1 hour before exercise.}, keywords = {caffeine,Substrate metabolism,Time to exhaustion,EPOC}, title_fa = {اثر کافئین بر متابولیسم سوبسترا و زمان رسیدن به واماندگی در طول فعالیت و یک ساعت بعد از آن در دختران ورزشکار}, abstract_fa = {    هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر مصرف کافئین بر متابولیسم سوبسترا و زمان رسیدن به واماندگی در طول فعالیت و یک ساعت بعد از آن در دختران ورزشکار بود. یازده دانشجوی دختر ورزشکار (سن 54/1±23 سال، وزن 99/5±09/56 کیلوگرم، توان هوازی 01/1±21/40 میلی‌لیتر بر هر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه) به‌طور داوطلبانه انتخاب و به‌صورت تصادفی در یک طرح متقاطع در سه حالت کنترل، دارونما (کپسول نشاسته) و کافئین (mg/kg 5) قرار گرفتند. پروتکل ورزشی شامل دویدن وامانده‌ساز با شدت 70 درصد حداکثر ضربان قلب روی نوار گردان بود. اندازه‌گیری گازهای تنفسی نیم ساعت قبل از فعالیت در حالت خوابیده (پایه)، در طول فعالیت و یک ساعت بعد از فعالیت به‌عنوان EPOC انجام گرفت. مقدار اکسیداسیون چربی، کربوهیدرات و هزینۀ انرژی از طریق کالری‌سنجی غیرمستقیم اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD در سطح معناداری 05/0P≤ تحلیل شدند. نتایج نشان داد با مصرف کافئین اکسیداسیون کربوهیدرات در طول فعالیت به‌طور معناداری افزایش یافت (05/0 >P)، اما در اکسیداسیون چربی اثر معناداری مشاهده نشد (05/0 P). در مجموع می‌توان گفت دختران ورزشکار برای بهبود زمان رسیدن به واماندگی می‌توانند از مصرف مکمل کافئین به مقدار 5 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در زمان یک ساعت قبل از فعالیت ورزشی سود ببرند.}, keywords_fa = {caffeine,Substrate metabolism,Time to exhaustion,EPOC}, url = {https://jsb.ut.ac.ir/article_50860.html}, eprint = {https://jsb.ut.ac.ir/article_50860_12f30095c9ceb58f443d7cd979cec7c3.pdf} }